Het is bijna oud en nieuw! De tijd van oliebollen, samen zijn met je familie en vrienden en waarschijnlijk ook lekker eten! En dan verschijnt er op de laatste dag van het jaar ook vaak het gourmetstel op tafel. 

Heel gezellig natuurlijk, maar vaak niet echt gezond. Bij gourmetten eet je vaak te veel broodjes, sausjes en vlees. Maar dat hoeft natuurlijk niet. We geven je daarom wat tips om toch gezellig mee te eten maar wel lekker en gezond! 

Maak een kleurrijke tafel met groenten 
Zet alle soorten groenten die je je maar kunt bedenken op tafel. Want je kunt natuurlijk met alle groenten lekker roerbakken en dus gourmetten! Keuze genoeg en het staat ook nog eens gezellig. Denk aan bakjes met gesneden groenten zoals champignons, uitjes, paprika, bloemkool, courgette, wortels en tomaatjes. Je kunt ook de groenten kruiden met paprikapoeder, kerriepoeder, knoflookpoeder etc. Of je maakt er leuke, kleurrijke groentespiesjes van. 

Vleesvervangers 
Eet je geen vlees of wil je wat minder vlees eten? Tegenwoordig kun je heerlijke falafel kopen of zelf maken. Maar er zijn natuurlijk veel meer vegetarische vleesvervangers te koop in de supermarkten. Omeletjes maken in de pannetjes doen het ook erg goed!

Gezonde vleessoorten 
Te veel vlees is nooit goed. En met gourmetten neem je stiekem al snel te veel. Zorg dan dat je vooral de magere varianten zoals kip, kalkoen of rundvlees kiest. Deze zijn een stuk gezonder dan varkensvlees. Vissoorten zoals zalm, tonijn en witte vis zijn uiteraard ook beter dan vlees. Houd het op een paar kleine stukjes vlees. 

Maak zelf lekkere dips 
Laat de kant en klaar sauzen in de in de winkel staan. Deze zitten vol met suikers en ongezonde vetten. Maak zelf een gezonde dip zoals humus of tomatensalsa dip (zie onze recepten van gezonde dips die we hebben toegevoegd). Je kunt ook verse dips kopen in de supermarkt. Deze staan in het koelvak, lees dan goed de etiketten mbt toegevoegde suikers. 

Gezond stokbrood 
Eet liever geen brood bij het gourmetten maar als je toch een paar stukjes wilt eten kies dan in plaats van wit stokbrood een spelt of volkoren stokbrood. 

Kies voor gezonde drankjes 
Tuurlijk begrijpen we dat er een alcoholisch drankje bij hoort. Maar houdt het dan bij 1 glas wijn of bubbels. En vermijd ook frisdranken en sappen. Deze zitten vol met suikers. Kies in plaats van frisdranken en sappen voor bruisend water met een smaakje of zet een kan water op tafel met munt, citroen en sinaasappel bijvoorbeeld. 

Je ziet nu dat je dus een gezonde en lekkere gourmetavond kunt hebben en niet met een overvolle buik van tafel hoeft te rollen. 

Fijne oudjaarsdag! 

GEZONDE DIPS OM ZELF TE MAKEN! 

Maak lekker zelf je dips! Veel lekkerder, gezonder en supersnel klaar! Niet alleen als dip te gebruiken voor je rauwkost maar ook als spread voor op brood of cracker, toastjes of aardappeltjes en bij het diner. Ideaal toch? De pittige paprika yoghurt dip, en tomatensalsa dip zijn heerlijk bij aardappeltjes, gegrilde groente of gewoon om je broodje of tortillachips in te dippen.

Pittige paprika yoghurt dip

Ingrediënten

1 rode paprika
110 ml magere yoghurt
1 teentje knoflook
halve theelepel chili vlokken
1,5 theelepel paprikapoeder
snufje zout en peper

Bereiding
Verwarm de oven voor op 220 graden. Leg een bakplaat klaar met bakpapier. Snijd de paprika in blokjes, snij de knoflook fijn met een mes en spreidt het uit over een bakplaat. Grill de paprika en knoflook in ca 20 minuten in de oven (per oven verschillend). Haal het uit de oven en laat het goed afkoelen.

Voeg alles samen in een keukenmachine of blender. Dus de gegrilde paprika met knoflook, yoghurt, chilivlokken en paprikapoeder. Pureer alles tot een smeuïg geheel. Kies zelf de structuur die je graag wil hebben. Dus hou je van een gladde dip dan voeg je wat water toe. Voeg naar smaak wat zout en peper toe.

Tomatensalsa

Ingrediënten

  • 4 superrijpe tomaten (ca 400 gram) of tomatenblokjes uit blik
  • bosje peterselie of koriander naar smaak
  • 1 (rode) ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 limoen
  • 1/2 chilipeper

Bereiding
Snijd de tomaten in zo klein mogelijke blokjes. Breng op smaak met peper en zout. Snipper de ui en pers de knoflook, en meng met de tomaten. Wil je de salsa als saus maken? Pureer het dan met bijvoorbeeld een staafmixer.

Hak ook de peterselie of koriander fijn en voeg toe aan het mengsel. Pers de limoen uit en voeg naar smaak toe. Wil je de salsa extra pittig maken? Hak dan de chilipeper fijn en voeg toe.

Als je er een dip van wilt maken dan voeg je ca 200 ml magere yoghurt toe en pureer je alles tot een soepele dip met bijvoorbeeld en staafmixer.

Limoen-dille dip
3 el Griekse yoghurt 0%
2 tl uitgeperste limoen
1 tl dille (gedroogd)
peper
zout 

Sweet chili dip
3 el Griekse yoghurt 0%
2 el sweet chili saus
optioneel: peper 

Knoflooksaus
3 el Griekse yoghurt 0%
1 teentje knoflook
paprikapoeder
snufje peper 

TIP: ook lekker om te gebruiken bij een broodje shoarma. 

Heksenkaas
100 gram magere kwark
1 el Provinciaalse kruiden
1 teentje knoflook
snufje zout 

Tip: als het iets te droog is kun je twee theelepels zuivelspread light toevoegen. 

Bieten dip
4 gekookte bietjes
20 gram zachte geitenkaas-honing 

Voeg alle ingrediënten toe in de keukenmachine (blender) en mix alles goed door elkaar. 

Hummus
225 gram kikkererwten (gekookt)
 1 el tahin
1 teentje knoflook
1 el uitgeperst citroensap
2 el water
snufje zout
3 el olijfolie 

Voeg alles samen in een keukenmachine of blender. Schenk tijdens het malen de olijfolie er bij tot er een gladde pasta ontstaat. Is de hummus te dik? Voeg dan wat extra water toe. Te droog van smaak? Doe er dan wat meer olijfolie bij.