Oliebollen horen natuurlijk bij de jaarwisseling! Lekker zo’n oliebol maar ook heel ongezond want ze zijn vet en bevatten veel calorieën. Maar is dat eigenlijk wel zo?

Tuurlijk zijn oliebollen niet gezond want ze worden gefrituurd, bevatten veel suiker en zitten bomvol calorieën. Maar als je de oliebol vergelijkt met bijvoorbeeld een eierkoek dan valt dit weer mee!

Oliebol minder calorieën dan een eierkoek
Een gemiddelde oliebol weegt ca 100 gram en er zitten met name veel koolhydraten in maar ook eiwitten en vetten. Een oliebol bevat ca 250 calorieën. Maar een eierkoek, waarvan nog steeds veel mensen denken dat dit een gezond tussendoortje is, bevat gewoon meer calorieën, namelijk 285 kcal per 100 gram! Ongelooflijk toch?!

Vetpercentage van een oliebol
Een oliebol heeft dus behoorlijk veel calorieën maar ook een hoog vetpercentage. Alleen verschilt dit percentage weer met de frituurolie dat wordt gebruikt. Het vetpercentage kan oplopen van 3% tot maar liefst 23%. Een enorm verschil dus! Het gemiddelde vetpercentage van een oliebol varieert van 6 tot 15% dus dat valt best wel mee.

Oliebol vs appelbeignet
Met oud en nieuw worden er ook veel appelflappen en appelbeignets gegeten. Wist je dat een appelflap van 100 gram maar liefst 400 calorieën bevat? In een appelbeignet slechts 100 kcal? Wil je dus toch lekker mee eten met oud en nieuw maar geen caloriebom nemen, ga dan voor een lekkere appelbeignet dan zit je altijd goed!